Sunday, June 27, 2010

Keliru...

Eh lama benar aku tak buat entri cinta, kasih yang memeningkan kepala....tapi hari ini....
aku nk cerita....

Macam ni kisahnya.... kawan aku WN, dah kenalkan aku dgn 1 mamat ni....
erk nk mention nama betol ke? tp tu bkn style aku....
Erm....aku nama kn die ROY... kenapa Roy? Sebab aku punya suka la... haha...
ok, ok...ade sebabnyer....tp aku rasa biar aku simpan dlm hati je.... biar aku je tau sebabnyer...
Dan hari yg sama jugak, sorang lg kwn aku RM pun nk introduce kn kwn die....ok, aku terharu sbb kawan2 risaukan jodoh aku... jadi untuk elakkan rasa bersalah....
aku terus terang pada RM.... sahabat dr kecil, yg aku rasakan akan memahami aku....
die suka bila aku ceritakan yg aku dah kenal si Roy.... dan die excited nk jumpa Roy...
yang jadi masalahnyer.... aku sendiri tak pernah jumpa si Roy ni llagi.... semua nye tru phone....
Okey, roy dah tgok aku dekat akaun fb aku....aku je yg tak dapat tgok die lagi....

jadi kebetulan pulak husband RM outstation and die akan tido umah aku malam tu....die desak aku jumpa Roy.... katanya die temankan....aku pun, bila fikirkan alang2 die nak teman, aku ok je la.... msg pada si Roy...die sendiri terkejut sebab tiba2 aku nk jumpa dia...sbb kalau aku sorang2 mmg xkn la kan...

so, dipendekkan cerita kitorg pun jmpa la kat sebuah kedai mamak, di mana lokasi spesifik nye perlu dirahsiakan...

ok, abes babak 1....

kite masuk babak 2,

lepas jumpa kata RM, roy ok...die suruh aku beri peluang...peluang? entahla yang tu aku xpasti lagi..... sebab aku masih fikirkan si bebear lagi...sepanjang jumpa pun aku masih membanding2kan antara roy dan bebear....mmg tak baik...tp x mampu nak elak....
jadi malam tu, lepas jumpa....roy call aku mcm sebelum2 nya....kami berbual...RM dah pun tidur waktu tu....lama jugak smapai hampir pukul 2 pagi....

dan kemudian esoknyer...mcm biasa si Roy sms aku....aku reply je la....kata berkawan...lgpun aku rasa mungkin tak salah aku bg peluang pd die, since aku ngan bebear pon mmg kwn jek...
cuma bile die kol, aku x pickup....bila die sms kenapa aku x jawab, aku katakan keadaan sbnar.... aku ssh nk jawab fon waktu kerja.... dan si Roy terus senyap lepas tu....

merasakan yang aku ni bersalah, aku sms minta maaf...mungkin bahasa ku kasar...masih tiada jawapan...akhirnya aku tolak tepi ego ku...aku buat panggilan...masih tak dijawab....2 kali... itu je yg aku sanggup.... kemudian, aku teruskan kerja.... sampai wktu balik masih juga senyap sunyi..aku tebalkan muka kuatkan ati telefon skali lg...
kali ini dia jawab....katanya die sibuk.... tp sempat jugak memerli aku pasal sms yang ku hantar....maknanya sibuk itu hanya alasan....dia memang sentap......

lepas dah bercakap dan say sorry, everythg was back to normal...cumanya die tnya kan aku...
betulker gmbr di fb akaun tu gmbr aku...kata die gmbr tu mcm mirip si RM...isk ape ke sebab nye fb aku nk taruk gmbr org plak....fb aku gambar aku la...
benda ni dah jadi topik hangat dan isu penting setiap kali kami ckp fon ataupun ber sms...

sesi sms kami hari sabtu yg mula dengan baik dan aman damai dgn die beritahu aku mahu ke Perlis menghadiri kenduri kawin temannya dan jwb aku ok la... xkan nak halang...sape plak aku ni... dia ajak jugak aku...tp giler.... jauh tu...nk kena smebelih dgn ayah pergila.... aku tolak dengan baik.... sambil bergurau, kalau ke 'P' (kampung die) boleh la ikuut....die balas dgn bergurau jugak, rumah mak mentua kn...tp balasan aku buat kn die sentap lg... (mmg ra'jin sentap die ni) jadi kami tkr cerita.... die cite psl pic fb aku lg...sebut lg pasal gmbr RM....hem mngkin die harap aku secantik RM kot.... cantik ker? tapi tidak kata die...rmai lg pmpuan cantik yg die penah jumpa...xkn die nk pandang isteri org...katanya....die kata barangkali aku yg cemburu...aku akui aku cemburu...dan jawapan si roy bikin aku ketawa...katanya aku mahu ke pada die yang gemuk, hitam dan pendek tu? aku bkn pandang pd rupa ye dalam berkawan.... tp hakikatnya aku bkn cemburu pd die...aku cemburu kan RM yang bahagia kerana ada orang yang menjaga dia..... dan sekali lagi roy bikin aku mahu ketawa.... kata die sabarla kami kan baru berkawan...tambah lagi aku kn lambat lagi habis belajar.... aduhai.....die ingt aku ajak die kawin ker?! "tlogla.... bkn tu maksud saya la awk.... eh, tp kan awak yang beria2 nk ajak sy kawin kn? " haha.... tp dlm nak gelak2 aku... aku jelaskan pd dia..... yg aku hanya bergurau....
tp aku juga beritau die target idup aku.... ok, pastu die senyap lg...... lama jugak... lbh kurang setengah jam ke sejam....alih2 die beritau sudah mahu bertolak ke Perlis...aku balas ok.... (aku faham mungkin die tak nak bercakap soal yang aku cakapkan tadi....) aku kata bwk kereta baik2...kalo dh smpai bgtau la.... tp x bgtau pon xpe....eku ingt abes disitu...eh, die balas lg...psl aku ckp bgtau atau x bgtau pon die nk kn jwpn...kenapa aku ck mcm tu....lalu aku kata.... kalo die ingt bgtau la, kalau x, aku x kisah...aku bkn siapa2.....dan pukul 8 lbh.... sms die masuk...memaklumkan yg die slmt smpai....

end of babak 2...jom masuk babak 3

aku khabarkan pd RM tntang kemusykilan roy pasal kami bila RM bertanya pd aku....kalian tahu ape komen RM? dia rasa memang Roy suka die...bila aku kata roy kata x...dia kata x kn roy nk ngaku...sbb roy tau die dah kawin...aku ckp ape yg roy ckp...tentang die dah jumpa pmpuan2 yg lg cantik...eh, RM mcm marah plak... xkn x boleh terima hakikat yg ade lg org yg lebih cantik?
sekarang die kata, dia dah faham sket perangai si roy.... dia kata, kalau nnt aku citer lagi psl si roy die akan lebih faham.... dia kata roy mmg mengharapkan yang dia itu adalah aku....dia kata dia sudah masak benar dgn perangai lelaki....hem....kenapa la teman dari kecil...sahabat dah bertahun2 tapi dia tak fikir perasaan aku?....kalau betul sekalipun itu yg roy rasa...perlu ke die berkata begitu...seolah2 nya tak kan ada sesiapa yg akan sukakan aku lebih dr die....aku tau aku x cantik....tp aku juga punya hati dan perasaan....aku tak mengharapkan apa2 dari roy...tapi tak adakah sdikit pon rasa ingin memahami hati aku wahai RM? tak kah kau sedar, dengan berkata begitu kau meletakkan aku seolah2 terlalu rendah utk dibandingkan dgn kau? maaf, mungkin aku yang terlebih2 sensitif....tp aku ini cuma seorang wanita biasa....

Kalian.....
abes semua babak untuk episod ini...aku tak tau ape lagi episod yg akan ada...
apa yang pasti apa2 lg selepas ini antara aku dan roy..... ceritanya tak akan lagi ku ceritakan pd dia.... mungkin juga tidak pada laman in dan tidak pada kalian..kerana, sakitnya hanya aku yang rasa bila teman sendiri tak mengerti....


1 comment:

puteri cahaya. said...

saba ye nuna amany.. setiap yg dtg bersama hikmah. semoga dipertemukan insan yg memahami suatu hari nanti. amen..