Monday, March 29, 2010

Tanpamu....

Sabtu, 27 Mac 2010
Akhirnya..... kitorang dah pergi makan dekat Makan-makan Restoran,
Coronade Hotel tu... erm, makanan nyer ok... sedap dan mengenyangkan...
Ape yang menjadi lebih indah untuk disimpan sebagai kenangan ialah,
tak ada org lain kat restoran tu selain dari aku dan dia....
Dan dia buat lawak yang konon nya, memang dia dah booked the whole restaurant just for two of us...
Hem. sweet kan, walaupun die bohong jek sebenarnya...aku ketawa....sambil menambah... kenapa dia tak booking for musician sekali...
(Kan selalu kalau dalam tv, dalam drama atau filem, mesti ade musician waktu hero dengan heroin makan...)
romantik lah konon....
dia ketawa ''Card credit dah sampai limit''.....
erm....indah dan manis kenangan itu....
tapi barangkali jugak itu bakal jadi kenangan terakhir antara aku dan dia....
dia akhirnya cakap dekat aku,
yang dia akan pergi.... dia akan terima tawaran dari sebuah syarikat lain....
sebenarnya, dia dah beritau aku sebelum ni tentang tawaran tu...
tapi waktu itu dia masih memikirkannya.....
tapi, hari sabtu tu.... waktu dalam kereta sebaik dia menjemput aku di rumah,
dia sudah beritahu keputusannya untuk pergi...
aku diam....memang aku terkejut...
kerana sebelum-sebelum ni dari caranya tak ada tanda-tanda yang dia akan menerima tawaran itu.
Aku diam....untuk mencari kekuatan berkata-kata..... dengan akal waras...
aku akhirnya kata pada dia 'Pergilah....'
Selepas makan, kami terus ke program yang di anjurkan syarikat... Kali ini aku nekad, biarlah orang lain nampak aku bersama dia... biar orang lain fikir bukan2...
sebab lepas ini dia tak lagi di sini.....
selesai program, kami ke One Utama......cadangnya, nak tengok wayang How To Train Your Dragon 3D....tapi mungkin bukan rezeki kami....
sejam aku dan dia beratur...sampai lenguh2 kaki.... akhirnya diberitahu yang sistem kat GSC to down.... hampa memanglah hampa.... tapi tak apalah...lain kali mungkin....
Saat beratur bersama dia, kami berbual lagi banyak cerita.... Entahlah, aku tak tahu kenapa, tapi bila dengan dia, cerita tak pernah habis..... Saat itu aku dan dia begitu dekat.... Dia sentiasa memastikan aku ada dekat di sisi dia.....Mungkin sebab lepas ni tak ada lagi peluang kami untuk keluar begini....
Selepas kecewa tak dapat tiket, dia ingat nak tengok di Cineleisure...show pukul 11.....tapi bila dia tanya aku, aku tak mahu kerana lewat sangat waktunya....dan dia menghormati keputusan aku....walaupun aku tau, die nak sangat tengok cerita tu....
Dalam kereta, dia cerita lagi tentang dia yang akan meninggalkan syarikat...
dia kata dia sedih berulang kali, aku tahu dia sayangkan tempat sekarang...
dia sayang dengan kawan2 sekarang....
'Habis, u nak i cakap ape? Jangan lah pergi.....mcm tu?' soal aku sinis....
padahal jauh di dasar hati mmg itu yang ingin aku perkatakan.
Dia diam....dan akhirnya berkata 'Tak. This time I akan pergi jugak tak kira apa...'
'pergilah' sekali lagi aku mengulang ayat tu.....
Aku redha.... itu masa depan dia, dan aku tak punya hak untuk membantah keputusan itu....
Lagipun kali ini, dia bukan lagi mintak pendapat aku....dia cuma bagitahu je...untuk makluman aku...
barangkali untuk aku bersedia menghadapi pemergiannya....
aduss...sedih kan bunyinya....
macam dia nak pergi jauh sangat dan aku tak dapat jumpa dia lagi....
tapi entahlah.....
tak mampu pulak aku nak tipu diri nak kata yang aku tak kisah dan tak terasa bila dia tak lagi di sini...
di depan mata dan di sisi ku lagi....
macam ni lah, cuba kalian semua bayangkan.....
-> Kalau hari-hari kalian, sentiasa menghadap dia...tiba2 dia dah tak ada lagi
-> Kalau tiap2 pagi kalian di sapa mesra dan lepas ni tak ada lagi....
-> Kalau sebelum ni kalian dah biasa ditenung dan mendapat hadiah senyuman, sekarang tak akan ada lagi
-> Kalau kalian tak puas hati dengan apa2 dia selalu ade sebagai tempat mengadu dan sentiasa memahami, tapi nanti dia tak ada untuk mendengarnya lagi...
-> Kalau sebelum ini ade pengkritik fesyen, dan nanti tak ada lagi yang peduli apa yang kalian pakai...
-> Kalau biasanya ada yang menganggu untuk mendapatkan perhatian kalian, tapi nanti tak ada lagi yang cuba meraih perhatian...
-> kalau selalunya bila kalian teringin sesuatu ade yang sudi melayan kerenah kalian, tapi nanti sudah tiada lagi...
->kalau biasanya kalian merasa direnung bila sedang leka membuat kerha, tapi nanti tak ada lagi mata yang mahu memandang pun...
and the worse things is.....bila nanti kalian pandang ke sisi, bayangnya sudah tiada lagi....
saat itu akan makin terasa betapa peritnya kehilangan...
aku tak tau sama ada aku kuat atau tidak...
alangkan sekarang ini hanya baru tau planning dia saja sudah membuat aku berasa begitu sakit, entah macam mana aku nak menghadapi keadaan yang betul2 nanti...
Keadaan bila dia betul-betul tak lagi di sisi....
Dan saat aku menaip bait2 ayat untuk entri kali ini, aku sangat addicted dengan lagu CT & KD....
bait2 indah dalam lirik lagu ini, benar2 menyentap tangkai hati....
TANPAMU....
Biasanya aku lelap tidur
Terbangun untuk fikirkan dirimu
Mengenangmu yang kini tlah jauh
Biasanya aku tenang tidur
Terbuaiku mengingat dirimu
Mencintamu namun kau tlah jauh
Ku cuba lupakan dirimu
Mengingatmu hancurkan hatiku
Dahulu seia sekata
Namun kini semua tlah berlalu
Sayang ku ingatkan dirimu
Bahawa ku tak bisa hidup tanpamu
Sayang ku ingatkan dirimu
Bahawa ku tak bisa hidup tanpamu
Aku cuba lupakan dirimu
Mengingatmu hancurkan hatiku
Dahulu seia sekata
Namun kini semua tlah berlalu
Oh...
Sayang ku ingatkan dirimu
Bahawa ku tak bisa hidup tanpamu
melodi lagu ini juga meruntun jiwa....entah...tak pasti pada pendengaran dan penilaian orang lain, tapi itu yang aku rasa... barangkali lebih terkesan buat aku kerana situasi aku saat ini..... Ya Allah.... hendak menoleh pun terasa begitu payah....tak terbayang kalau tempat itu kosong tak berpenghuni....atau nanti penghuninya berganti orang.....
ayat-ayat aku dalam entri kali ini rasanya taklah terlalu mengikut rasa hati....
aku lebih santai dalam menulis....tapi aku tak mengerti sebenarnya bila air mata masih bertamu di tubir mata....aku ingin menangis, tapi aku tak mahu.... aku tak mahu dia susah hati dan tahu sebab aku menangis.... aku mahu die pergi dengan senang...
supaya tak ada penyesalan dalam keputusannya itu....
buat teman2 yang memahami dan memberi semangat, terima kasih aku ucapkan....
doakan yang baik2 saja buat aku dan dia ya..... mudah-mudahan walau kami jauh nanti...kami masih lagi seperti kami yg sekarang...


2 comments:

puteri cahaya. said...

sedihnye... rasa mahu menangis sepuas2nye.. tapi, xguna simpanlah air mata tu.. positive.. pk satu jer, keep in touch!.. jgn putus berkawan walau masing2 dah terpisah.. ya.

nuna amany said...

terima kasih kerana sudi berkongsi rasa.....doakan yang terbaik ye...